Fuarlar Sanal Ortamda
Sanal Fuar Nedir?
Sanal fuar nedir? Sorusunu fiziki fuarlarla aynı konsepti taşıyan, fakat içinde bedenen değil dijital platformlar aracılığı ile bulunduğumuz fuar şeklinde tanımlayabiliriz. Web üstünden ya da bir tıkla mobil olarak dünyadaki tüm fuarları gezmemize imkân sağlanıyor. Sanal fuar konsepti içerisinde, görüntülü iletişim kurabilir ve seminerlere rahatlıkla katılabilirsiniz. Ayrıca sanal fuarlar katılımcılarına tanıtım filmleri ve broşürler gibi fuar dendiğinde akla gelebilecek her türlü şeyin dijitalde bulma fırsatı tanıyor.
Sanal Fuarların Avantajları Nelerdir?
Sanal fuarların sağladığı en büyük avantaj, şüphesiz masrafların fiziki fuarlara göre daha düşük tutulmasıdır. Üstelik fiziki fuarlarda bedenen yorulma ihtimalinizi de göz önünde bulundurduğunuzda, özellikle pandemi sürecinde sanal fuarların sizin için iyi bir alternatif olacağını söyleyebiliriz. Dijital fuar olduğu için bilgisayar, tablet hatta akıllı telefondan bile gezme fırsatı yakalayabilirsiniz. Windows, Linux, Mac-Os gibi sık kullanılan işletim sistemlerinden ve tüm tarayıcılardan sanal fuarlara erişim sağlamanız mümkündür. Lokasyonun önemi olmadığından, standınızı dilediğiniz yerden yönetebilirsiniz. Böylece hedef kitleniz de istediği mekândan rahatlıkla size ulaşma şansı elde edecektir. Üstelik seyahat ve konaklama benzeri harcamalara gerek kalmadan son derece düşük maliyetler kapsamında online fuar ortamında sahip olacağınız stant sayesinde binlerce kişiye hem ürün hem de hizmetlerinizi tanıtabilirsiniz. Aynı zamanda sanal fuarlarda, fiziki fuarlardaki kapasite sınırını aşma imkânınız da bulunuyor. Tüm bunların yanında sanal fuarlar, eş zamanlı sohbet edebilme fırsatı da sağlıyor. Sanal fuarlar bünyesinde, kullanıcı takvimleriyle bağlantılı toplantı araçlarından, ajanda tam analizli raporlama araçlarına, konuşma kayıt araçlarından görüntülü sohbet araçlarına kadar her şey kullanıcıların hizmetinde hazır durumdadır.
Başarılı Bir Sanal Fuar Organizasyonu Nasıl Olmalı?
Sanal fuar organizasyonu gerçekleştirmeden önce, sektörünüze karar vermeli ve ona göre müşteri portföyünüzü oluşturmalısınız. Hedef kitlenizi iyi bir şekilde belirleyip, doğru mesajın iletimi ve doğabilecek kriz anlarının başarıyla yönetebileceğiniz bir ortam hazırlamanız gerekecektir. Ardından aksiyon alarak strateji geliştirip sanal fuar organizasyonu çalışmalarına başlayabilirsiniz. Çizeceğiniz organizasyon şeması çerçevesinde önce neyin yapılması ya da neyin sonraya bırakılması gerektiği ile birlikte aciliyeti olan kalemleri sıralamanız önem taşıyor. Ardından bütçenizi belirleyerek dijitale harcayacağınız meblağı, fiziki fuara kıyasla daha az tutmaya dikkat etmelisiniz. Bakanlığa projenizi sunup, olumlu dönüş aldıktan sonra da platform kiralama işlemine geçebilirsiniz. Hazırladığınız plana göre katılımcılarınızı ve projenizi anlatıp davet etmeli sonrasında da ziyaretçilerinizi toplamak adına bir reklam stratejisi oluşturmalısınız.