Vitamin takviyeleri işe yarıyor mu?

Son dönemde virüsten korunmak için bağışıklığın güçlendirilmesi konusu sıkça hatırlanırken bu anlamda vitamin takviyeleri de daha çok konuşulur hale geldi. Ancak vitamin takviyesinde doğal yollar yerine tabletlerin tercih edilmesi bu vitamin haplarının ne kadar faydalı olduğu sorusunu akla getiriyor.

İç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya özellikle salgın dönemlerinde bağışıklık sisteminin güçlü olması gerektiğini doğruluyor. Ancak bunun tek yolunun vitamin ve takviye almak olmayacağının da altını çiziyor.Kaya “Bağışıklık sisteminin yüksekliği yaşam tarzımızla doğru orantılı. Gece uykularımız, yaptığımız egzersiz, içtiğimiz su, yediğimiz yiyecekler ve stres yönetimi. Bu 5 basamağı ne kadar doğru yaparsak o kadar direncimiz artar. Gece doğru dürüst uymuyor, sabaha kadar oturuyorsanız, spor yapmıyor, yeterince su içmiyorsanız, stres yükünüz fazla ise ve sürekli karbonhidrat ağırlıklı, yağlı yiyecekler ile besleniyorsanız günde bir değil 10 kutu da içseniz bu vitaminlerin size hiçbir faydası olmaz!” diyor.

C Vitamini yiyeceklerden karşılanmalı

C vitamininin fazlasının vücuttan atıldığına dikkat çeken Dr. Kaya, her vitamin ve takviyenin illa haptan alınmasına karşı. Şöyle örnekliyor: “Günde 2 porsiyon taze meyve ya da sebze yemeği tüketiyorsak zaten yeterli C vitamini alıyoruz demektir. 1 kivide bile günlük C vitamini ihtiyacımızın 3’te 1’i var. Alınan fazla C vitamini zaten vücuttan atılıyor. Fazla vitaminle vücudu da yormamak lazım.”

D Vitaminin fazlası zarar

“D vitamini güneşten aldığımız bir vitamin. Yılda 1 kez check-up testlerinin sonucuna göre yerine koymak gerekir. Kafasına göre gidip ampul alıp, kırıp içmek, 2-3 hap yutmak… Doğru hareket olmaz çünkü fazlası zehirleyici olabilir. Hele ki kişinin karaciğer yağlanması varsa, tiroitleri çalışmıyorsa, tansiyon, gizli şekeri gibi hastalıkları varsa bunlar doğru düzgün tedavi edilmeden bu vitaminlerin avuç avuç alınması yarardan çok zarar verir.”

Vitamin kadar maske mesafe ve temizlik te önemli

Hürriyet’teki haberde, vitamin ve takviyeleri gelişi güzel kullanmanın yarardan çok zarar getirdiğini söyleyen kardiyoloji uzmanı Dr. Demet Erciyes, “Bazı vitaminler var ki sadece yağda erir. Başta D olmak üzere A, E ve K vitaminleri mesela. Eksikliği giderilmeli ancak asla ezbere alınmamalı. Fazlası vücutta birikme yapabilir. Bu da kas ve kemiklerde hasara yol açar. Bir uzman ‘D vitamini korona virüsüne karşı faydalı’ dediği an herkes saldırıyor ama gerçekte vücudun buna ihtiyacı var mı, kimse bakmıyor” diyor. 

Piyasada vitamin bulmanın zorlaştığına da değinen Erciyes, ‘Vitaminlere-takviyelere büyük paralar harcanıyor. Günün sonunda 1 liralık bir maske. Neden takılmıyor? Mesafe kuralına uyulmuyor. Aldığınız vitaminlerin sizi Korona virüsünden koruyacağını düşünüyor ve ‘Bana bir şey olmaz’ diyorsanız, yanılıyorsunuz. Maske-mesafe-hijyen kuralına riayet etmediğiniz takdirde vücudu istediğiniz kadar vitamin bombardımanına tutun o virüs illa bulaşacaktır. Bağışıklık sisteminin güçlü olması hastalığı kolay atlatmak adına önemlidir.” hatırlatmasına da bulunuyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir